Smartphones – teknikprylen som revolutionerade samhället

I dagens digitala samhälle är det nästan svårt att föreställa sig livet utan smartphones. Tack vare de smarta mobilerna är det numera möjligt att sköta kommunikation, bankärenden och identifiering direkt via telefonen. Även arbetet har blivit mer mobilt i takt med att telefonerna blir allt mer avancerade och numera kan användas istället för en dator. Här kan du läsa mer om vad en smartphone är för något och hur utvecklingen har sett ut.

Vad är en smartphone?

Smartphone, smartmobil eller smarttelefon – kärt barn har många namn. Samtliga är beteckningar för en mobiltelefon som även kan användas som liten dator. Utöver de vanliga sakerna du kan göra med en mobil, det vill säga ringa och skicka sms, kan du även koppla upp dig up internet, skicka mej, lyssna på musik och mycket annat med en smartphone. I princip allt du kan göra på en vanlig dator kan du göra med dagens smartphones. Dessutom finns det flera funktioner i de smarta telefonerna som inte finns i datorn, exempelvis platsfunktionen i kartor och avancerade inbyggda kameror.

De smarta mobilerna saknar knappar och har istället utrustats med en tryckkänslig skärm, på engelska kallad touch screen. Många av funktionerna ska kan utföras i smartphones sker med hjälp av så kallade appar. En app är en mobilapplikation som är särskilt utformade för mobila enheter, det vill säga smartphones, surfplattor och smarta klockor. Det finns exempelvis appar för kontakter, Bank-ID, Facebook, kalender, musikspelare, chatt, Swish, e-mail, väder och mycket annat. Apparna laddas enkelt ned från App Store eller Google Play. Vissa är gratis och andra kostar pengar. Vissa tjänster går att använda även direkt i webbläsaren på mobilen, men appen är ofta bättre anpassad till den mobila enheten. Alla som har en smartphone kan välja och vraka bland ett mycket stort antal appar. I App store finns det nästan 2 miljoner appar för iPhone och i Google Play finns det närmare 2,9 miljoner för Android.

Den smarta telefonens utveckling

De flesta tror att världens första smartphone var Apples lansering av iPhone i juni 2007, men utvecklingen går betydligt längre tillbaka i tiden. De första smarta mobilerna lanserades redan i slutet av 90-talet och det var svenska bolaget Ericsson som myntade begreppet ”smartphone” i samband med lanseringen av modellen Ericsson GS88. Telefonen tillverkades endast i 200 exemplar och fungerade som en prototyp. Även Nokia utvecklade en prototyp till en smarttelefon i mitten av 90-talet. Det var först många år senare i samband med Apples lanseringen av iPhone som produktkategorin fick större spridning och internationell uppmärksamhet.

Under 2010-talet och fram till idag har utbudet av smartphones ökat explosionsartat. Mobiltillverkare som Samsung och Huawei har tagit upp konkurrensen med Apple och lanserar populära modeller på löpande band. Samsung Galaxy med operativsystemet Android OS är ett exempel på en smartphoneserie har blivit en världssuccé. Smartphones används i allt större utsträckning och har gett upphov till begrepp som ”det mobila samhället”. Det är utan tvekan en en teknikpryl som har förändrat samhället i grunden.

Android vs. iPhone

När man talar om smartphones är det nästan oundvikligt att inte jämföra Android och iPhone, men vad är egentligen skillnaden? I grund och botten handlar det om två olika operativsystem. iPhone använder sig av ett operativsystem som heter iOS och Androidtelefoner använder sig av Android OS. iOS är ett slutet system som är exklusivt för Apples enheter medan Android OS finns för många olika mobiltillverkare. Ett operativsystem kan enklast beskrivas som länken mellan maskinvaran i telefonen och de program som du använder. Det är med andra ord telefonens ”grundlag” som sköter resursfördelningen och koordinationen av aktiviteterna i telefonen. För vissa spelar operativsystemet ingen roll och för andra är det nästan en religion. För att veta vilket som passar just dig bäst kan du läsa jämförelser om de olika systemen. Låter det komplicerat? Testa en iPhone och en Android och du kommer snabbt upptäcka skillnader i användandet. De flesta gillar den ena mer än den andra.

Lämna en kommentar