Vad är VPN?

Vpn står för Virtuellt Privat Nätverk och för att beskriva det enkelt så gör en VPN att två eller fler datorer arbetar på samma nätverk. Eller får det att se ut som att de arbetar på samma nätverk i alla fall. Kriteriet är såklart att båda datorerna befinns sig uppkopplade på internet. Det kan vara väldigt användbart för ett företag vars anställda arbetar mycket hemifrån. Då kan det vara nödvändigt med en VPN för att de anställda ska kunna komma åt saker som bara ligger på företagets nätverk. Ett annat begrepp som måste förklaras för att vi ska förstå VPN är IP-adresser. En IP-adress är som ett nätverks fingeravtryck och identitet. När du surfar på internet så använder du en IP-adress hemifrån eller, från arbetet eller helt enkelt där du sitter. En VPN gör det helt enkelt möjligt att ändra IP-adress och se ut som att du sitter någon annanstans.

När är det bra att använda sig av VPN?

Förutom ovanstående exempel med företaget så kan det även vara bra att använda sig av VPN för att skydda din integritet på internet. Allt vi gör på internet lämnar spår och vi lämnar ifrån oss data överallt där vi har varit på internet. Med en VPN så kan du skydda din integritet och inte lämna ifrån dig samma mängd data och därmed skydda dig. Speciellt kan det vara bra att använda sig av en VPN på offentliga nätverk om du inte vill att hackare ska komma åt din data. Något du med största sannolikhet inte vill. Då kan du använda en VPN för att skydda din personliga data.

Det kan också vara bra att använda VPN om du befinner dig på ställen i världen där internet kanske är lite mer censurerat än vad det är i Sverige. För den som har rest i Iran eller Kina så vet man att det är omöjligt att komma åt Facebook eller andra sidor som vi i väst använder dagligen. Detta för att staterna där har sett till att blockera dessa sajter. Dels för att ”skydda” sina medborgare från västligt innehåll på internet men också för att kunna kontrollera innehållet. Då hjälper en VPN dig att låtsas som att du sitter i Sverige, Norge eller USA och du kan fortsätta kolla din Facebook även på din genomresa av Iran. Samma sak om du befinner dig utomlands och vill se program som bara går att se när du befinner dig i Sverige. Det kan du lösa med en VPN.

Lämna en kommentar