Vad är TikTok egentligen?

Många har hört talas om TikTok och att det är det nya bland ungdomarna. Det går snabbt i teknikens värld och nu för tiden är inte Youtube det enda valet när det kommer till att se på videor utan TikTok erbjuder samma sak. Det är en app på telefonen som gör det enkelt att ladda upp små korta videofilmer och folk att följa dig. TikTok är Kinesiskt och i Kina heter den faktiskt inte TikTok utan Douyin. TikTok är relativt nytt och det har exploderat bland användare sedan starten 2016 och de som lanserade appen heter ByteDance. I skrivande stund så har appen ungefär 600 miljoner användare världen över och majoriteten är tjejer i åldern 11-13. Många killar använder också appen men det är nästan dubbelt så många tjejer som killar som är användare.

Vad för sorts filmer läggs upp?

Det enkla svaret är att det är nästan alla sorters videos som läggs upp på TikTok. Sveriges största influensers på Tiktok just nu är två enäggstvillingar som har kontot Izaandelle och lägger upp musikvideo. De har över 5 miljoner följare och sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Appen godkänner filmer som är mellan 15 och 60 sekunder långa. Detta är den största skillnaden mot YouTube, att filmerna är mycket kortare. Det gör et till ett mycket snabbare medium och är antagligen varför det har vuxit så otroligt på bara några år.

Det som brukar ”trenda” alltså bli populärt på TikTok är danser. Danser som görs till någon speciell låt och som gärna har någon slags utmaning i sig. Då kan flera ta efter och göra samma dans till samma musik och fenomenet blir större och större. Det är ganska många som har blivit virala på detta sätt och fått otrolig spridning över världen men att det är ett så snabbt medium gör också att det kommer nya videos hela tiden. En trend håller oftast bara en vecka eller två för att senare ersättas med något nytt.

Vad gör folk på TikTok?

Det folk gör när de säger att de sitter på TikTok är egentligen att scrolla mellan olika klipp. Det finns inte mer att göra än att titta på videoklipp men det är väldigt lätt att bli biten och fastna i timmar eftersom att klippen är så korta och det triggar oss att fortsätta kolla. ”Bara ett till klipp” är antagligen något som varje TikTok-besökare någon gång har tänkt.

Lämna en kommentar