Vad är protein

Protein är något som finns naturligt i det mesta vi äter och det är viktigt at vi får i oss mycket protein för att kunna bygga muskler. Olika livsmedel innehåller olika mycket protein och det som är extra proteinrikt är bland annat kyckling, ägg och baljväxter. Tränar du mycket så behöver du extra mycket protein. Det är för att protein består av det som kallas amino-syror och som är kroppens byggstenar. När du tränar så bryter du ner dina muskler och det som göra att de kan byggas upp igen är protein. Tränar du måttligt eller inte alls så behöver du inte extra protein utan du får i dig allt du behöver genom en varierad kost.

Har du varit på gym så har du garanterat sett att många går runt med behållare och någon dryck i dem. Det är säkert proteindryck och det är för att de har förstått att kroppen behöver extra protein vid hård styrketräning. Den ska helst intas i slutet av träningen eller direkt efter och därför behöver man ha med en proteindryck till gymmet. Ju snabbare proteinet kommer in i kroppen, desto snabbare kan kroppen börja bygga upp musklerna igen. Det är viktigt med kost och framförallt återhämtning vid träning. Slarvar du med något av det så är risken större att du kommer att skada dig på ett eller annat sätt.

Det finns olika sätt att få i sig extra protein och det kommer från olika källor. Dels är det nämnda proteindryck men det finns också proteinberikade chokladkakor eller bars som det ofta kallas och det är också tt bra sätta att få i sig extra protein. Proteinet kommer ifrån nermalda växt- eller djurdelar som sedan har blandats ut med chokladkakan eller den bar du vill äta. Det viktiga är att det är gjort på ett sätt som gör att kroppen kan ta upp proteinet så snabbt som möjligt. Eftersom att kroppen vill sätta igång med återhämtning direkt efter avslutat träningspass så vil du ha ett protein som tas upp lätt av tarmen. Ofta är det en ren kostnadsfråga. Dyrare bars eller dryck är bättre på detta och billiga lite sämre.

Får du inte i dig tillräcklig med protein så kan du träna och träna och träna utan att få några större resultat. Det är för att du bara bryter ner musklerna utan att de får chans att bygga upp sig igen. Hur mycket protein varje människa behöver är olika men man brukar räkna ungefär 0.8 gram protein per kroppsvikt och dygn och mer då om du tränar. Det kan vara upp till det dubbla behovet. Det betyder alltså att om du väger låt säga 80 kilo så behöver du 64 gram protein varje dag. Det låter inte så mycket men titta på förpackningar på allt du äter och se till så att du får ordentligt. Det går att klara sig på ungefär hälften så mycket protein innan det blir farligt för kroppen men då kan du inte räkna med några träningsresultat över huvud taget.

Lämna en kommentar