Hur föds och dör en stjärna?

Hur föds och dör en stjärna – Du ser dem varje dag långt borta, stjärnorna. Det är faktiskt de som befinner sig längst bort från oss som vi ändå kan se med det mänskliga ögat. Det är häftigt att tänka på att det som vi ser på natthimlen hände för otroligt lång tid sedan. En stjärna kan varav300 ljusår bort, det är ungefär 40 biljoner kilometer. Det är en siffra som inte går att ta in men det betyder att med blotta ögat så kan du se 40 biljoner kilometer bort och det ljuset började att färdas därifrån för 300 ljusår sedan. Det är en ganska svindlande tanke och gör att man kan känna sig ganska liten. Hur fungerar det egentligen med stjärnor? Hur ser deras liv ut?

Föds ur gas och plasma

Alla stjärnor föd ur det som kallas nebulosor. Det är en samling av rymdstoff, plasma och olika gaser. Dessa gaser och plasma flyter omkring i moln i rymden. På grund av gravitationen så kollapsar dessa moln och trycks samman och skapar då nya stjärnor. Gravitationen fungerar ju som så att massa drar till massa och därför så kan något dras till något annat som blir lite större och starkare och då drar det till sig ännu mer. Gravitationen är olika stark beroende på hur stort något är. Eller i alla fall hur mycket massa det innehåller. Hade vår jord till exempel varit dubbelt så stor så hade gravitationen varit dubbelt så stark. När molnet har bildats och sedan kollapsat så finns det en ny stjärna på himmeln bestående av olika gaser och plasma. Det kanske är en något förenklad bild men det är så alla stjärnor har bildats. Inklusive vår egen sol som är en stjärna. En tämligen liten stjärna faktiskt men den lyser klarast för att den är närmast oss.

Stjärnor dör olika

Om alla stjärnor föds på samma sätt så dör de inte på samma sätt. Det finns flera olika sätt en stjärna kan dö på och det beror mestadels på hur stor den är. Under sin livstid så omvandlar stjärnan olika ämnen som helium till andra grundämnen. Dessa grundämnen försvinner sedan bort från stjärnan och gör att andra stjärnor bildas. Ingenting kan ju som bekant försvinna utan bara omvandlas. Det är en av fysikens bärande lagar. Detta pågår till att stjärnans kärnbränsle tar slut. Är det då en liten stjärna så kommer den bara att tyna bort och bli till det som kallas en svart dvärgstjärna. Är det en större stjärna så blir det en mer dramatisk avslutning. Då kommer stjärnan att explodera efter att den först ha utvidgats till flera gånger sin storlek och bli till det som kallas en supernova. Är denna supernova tillräckligt stor så kommer det att bildas ett svart hål. Ett svart hål är ett område med så stark gravitation att inte ens ljuspartiklar klarar av att ta sig ut ur det. Skulle vår jord komma i närheten av ett svart hål så hade vi fallit in i det och ingen vet riktigt vad som skulle hända då.

Lämna en kommentar