Hur fungerar växthuseffekten?

I dessa tider så är det mer på tapeten än kanske någonsin att tänka på miljön och göra klimatvänliga val i sin vardag. Ofta slängs det med begreppet växthuseffekten och det är inte konstigt. Det du lärde dig i skolan om växthuseffekten kanske inte sitter så långt fram i huvudet som det en gång gjorde men det är fortfarande lika sant. Det påverkar oss alla och vi ska försöka fräscha upp ditt minne om hur växthuseffekten egentligen fungerar.

En nödvändig process

Till att börja med så ska vi säga att växthuseffekten är helt nödvändig för att det ska finnas liv på vår planet. Utan det som kallas växthusgaser så hade planeten varit för kall för allt liv. Det finns något som kallas den beboeliga zonen och det har att göra med att vår planet ligger på ett perfekt avstånd till sin stjärna, solen, för att liv ska vara möjligt. Hade vi legat närmre så hade planeten varit för varm och växthusgaserna hade påverkat jorden så mycket att det inte hade gått att bo här. Det är det som många är rädda för att det håller på att hände just nu. Människan har på senare tid släppt ut så mycket växthusgaser att jorden värms upp och allt levande kommer att få betala priset för detta.

När solens strålar kommer till jorden så värms ser växthusgaserna till att de värmande strålarna blir kvar på jorden. Tänk på ordet växthusgaser och tänk jorden som ett växthus. Exempel på växthusgaser är koldioxid vilket avges när vi förbränner saker. Då är växthusgaserna själva glaset som gör att värmen stannar inne i växthuset. Nu när människan släpper ut mer växthusgaser än vad som är vanligt så ökar gasernas förmåga att hålla kvar solens strålar. För att fortsätta på liknelsen så är det som att glaset på växthuset har blivit tjockare. Dock så kommer fortfarande lika mycket energi och värme in från solen men det har svårare att ta sig ut igen vilket gör att det innanför glasväggarna, jorden i detta fall, värms upp mer och mer.

Koldioxid behövs men i moderata mängder

Du kommer kanske ihåg att koldioxid är en byggsten för plantor när de växer. De tar in koldioxid och släpper ut syre vilket vi senare tar upp. Vi å andra sidan andas ut koldioxid. Det blir ett fint kretslopp av det hela. Att vi andas ut är inget stort problem dock men det är problematiskt att koldioxid frigörs oavsett vad vi bränner. Det betyder att så fort vi bränner fossila bränslen så släpps otroligt stora mängder koldioxid ut och det gör att det blir varmare. Hade vi haft en stor mängd plantor och växter hade det inte varit ett lika stort problem men samtidigt som vi släpper ut mer och mer fossila bränslen som släpper ut mycket koldioxid så hugger vi ner mer och mer skog som skulle ha tagit upp koldioxiden och gjort om det till syre. Så vi människor förstör planeten åt båda håll. Det är ganska enkelt egentligen och vi borde kunna skärpa oss.

Lämna en kommentar